Ruská opozícia si zvolila vedenie, na čele je Alexej Navaľnyj

23.10.2012 Celý región

Moskva 23. októbra (TASR) - Ruskú opozíciu bude navonok reprezentovať Koordinačný výbor, ktorého členov zvolili počas víkendu a v pondelok prívrženci opozície v internetovom hlasovaní a hlasovaní na mobilných hlasovacích miestach. Úlohou výboru je koordinovať postup opozície a pokúsiť sa viesť dialóg s vládou.

Najviac hlasov vo voľbách získal právnik a známy bloger Alexej Navaľnyj. Do Koordinačného výboru bol zvolený aj šachový veľmajster Garri Kasparov, ako aj bývalý podpredseda vlády a reformátor Boris Nemcov. Mnoho členov Koordinačného výboru, do ktorého kandidovalo spolu 211 ľudí, sú politici najmladšej generácie a aktivisti.

Na voľbách sa zúčastnilo viac ako 80.000 z vyše 160.000 voličov, ktorí sa vopred za symbolický poplatok zaregistrovali. Niektorí voliči hlasovali aj na volebných miestach v zahraničí, informovali organizátori.

Pôvodne sa voľby mali konať len cez víkend, ale kvôli počítačovému útoku ich organizátori predĺžili o jeden deň.

Kremeľ nevydal k voľbám žiadne oficiálne stanovisko. Jeho hovorca Dmitrij Peskov dnes pre spravodajský server Gazeta.ru uviedol, že prezident Vladimir Putin "nemal možnosť sledovať" voľby do Koordinačného výboru opozície, keďže bol zaneprázdnený návštevou ukrajinského partnera Viktora Janukovyča.

Kremeľ pred hlasovaním tvrdil, že ho internetové voľby zaujímajú len minimálne a kandidátov internetového hlasovania označil za neschopných bojovať "v skutočných voľbách". Počítačové útoky na internetovú stránku volieb, nátlak na vodcov opozície, vrátane zadržania lídra Ľavicového frontu Sergeja Udaľcova, a odvysielanie dokumentárnych filmov očierňujúcich opozíciu, svedčí o tom, že Kremeľ k najnovšej aktivite voličov nie je až taký ľahostajný, napísala pred hlasovaním agentúra Reuters.
 

Vyberte región